Witamy w świątecznej cukierni Teufel

Nasza koleżanka Anne jest absolutnym fanem Świąt Bożego Narodzenia i uwielbia piec świąteczne pierniczki. Bardzo nas to cieszy, gdyż możemy próbować tych wszystkich pyszności. Anne zdradziła nam swoje dwie najlepsze recepty na świąteczne pierniczki, które można łatwo i szybko przygotować i które nie przysporzą zbyt dużo problemów początkującym piekarzom 😉 Jeśli masz ochotę, możesz przesłać nam zdjęcie Twoich wyrobów cukierniczych na nasz adres blog@teufel.de

Przepis na piernikowe ciasteczka

Składniki do ciasta:

110 g masła

80 g brązowego cukru

170 g płynnego miodu

400 g mąki

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 opakowanie proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do pierników

1 jajko

Składniki do ozdobienia:

Czekolada lub

polewa: białko + łyżeczka soku z cytryny + 200 g cukru pudru – wszystkie składniki połączyć i wymieszać

Przygotowanie:

  1. Masło, cukier i miód ostrożnie wymieszać i podgrzać w rondelku. Gdy cukier się rozpuści, należy zdjąć garnek z kuchenki i odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników wymieszać razem w misce.
  3. Ostygniętą masę w rondelku połączyć z jajkiem i resztą suchych składników i wyrobić na gładkie ciasto.
  4. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia
  6. Ciasto piernikowe cienko rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i za pomocą foremek wykrajać pierniczki.
  7. Następnie należy rozłożyć ciasteczka na blaszce w odpowiednich odstępach, aby się nie posklejały, gdy ciasto urośnie.
  8. Piec pierniczki od 10 do 15 minut, aż będą miały złocisty kolor.
  9. Do ozdoby należy rozpuścić czekoladę lub użyć wcześniej wspomnianej polewy: ubić jajka na półsztywno, dodać cukier puder i sok z cytryny. Następnie ubijać dalej, aż masa będzię błyszczeć.
Nieważne, którego ciasta użyjesz: z oryginalnymi foremkami Teufel Twoje pierniczki będą jedyne w swoim rodzaju

Przepis na czekoladowe talary

Składniki do ciasta:

150 g cukru

2 opakowania cukru waniliowego

300 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40 g kakao

150 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła

2 jajka

Składniki do ozdobienia:

Czekolada

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto.
  2. Połowę ciasta wstawić do lodówki, aby nie było za miękkie.
  3. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
  4. Drugą połowę ciasta rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i za pomocą foremek wykrajać ciasteczka.
  5. Ciasteczka rozłożyć na blaszce i włożyć do piekarnika na około 12 minut.
  6. Następnie należy w ten sam sposób postępować z drugą połową ciasta.
  7. Do ozdobienia należy rozpuścić czekoladę i udekorować ciasteczka wedle życzenia.

A żebyś w trakcie pieczenia pierniczków nie zasnął nad miską  z ciastem, zadbaj o odpowiedni muzyczny nastrój. Nieważne, czy uwielbiasz kiczowate świąteczne piosenki, czy Twoje serce bije dla muzyki techno – ważne, aby jakość dźwięku była na najwyższym poziomie. Nasze produkty RADIO 3SIXTY, Teufel ONE S lub ROCKSTER CROSS będą Ci towarzyszyć podczas pieczenia i zadbają o prawdziwy dźwięk Teufel. Miłej zabawy!

Foremkę Teufel* można używać nie tylko podczas sezonu Bożonarodzeniowego, lecz również przez cały rok.

*Obecnie nie mamy już foremek Teufel, ale do wykrajania pierniczków nada się każda inna foremka :)

 

 

Najnowszy artykuł

Uwaga: Funkcja komentowania jest dostępna od poniedziałku do soboty w godzinach od 8 do 21.

Autor

Redakcja Bloga Teufel

Wszystko o słuchawkach, głośnikach Bluetooth i systemach kina domowego. Ponadto wiele przydatnych wskazówek dotyczących uzyskania najlepszego dźwięku prosto od zespołu naszych ekspertów.