Nasza koleżanka Anne jest absolutnym fanem Świąt Bożego Narodzenia i uwielbia piec świąteczne pierniczki. Bardzo nas to cieszy, gdyż możemy próbować tych wszystkich pyszności. Anne zdradziła nam swoje dwie najlepsze recepty na świąteczne pierniczki, które można łatwo i szybko przygotować i które nie przysporzą zbyt dużo problemów początkującym piekarzom 😉 Jeśli masz ochotę, możesz przesłać nam zdjęcie Twoich wyrobów cukierniczych na nasz adres blog@teufel.de
Przepis na piernikowe ciasteczka
Składniki do ciasta:
110 g masła
80 g brązowego cukru
170 g płynnego miodu
400 g mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do pierników
1 jajko
Składniki do ozdobienia:
Czekolada lub
polewa: białko + łyżeczka soku z cytryny + 200 g cukru pudru – wszystkie składniki połączyć i wymieszać
Przygotowanie:
- Masło, cukier i miód ostrożnie wymieszać i podgrzać w rondelku. Gdy cukier się rozpuści, należy zdjąć garnek z kuchenki i odstawić do ostygnięcia.
- Mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników wymieszać razem w misce.
- Ostygniętą masę w rondelku połączyć z jajkiem i resztą suchych składników i wyrobić na gładkie ciasto.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia
- Ciasto piernikowe cienko rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i za pomocą foremek wykrajać pierniczki.
- Następnie należy rozłożyć ciasteczka na blaszce w odpowiednich odstępach, aby się nie posklejały, gdy ciasto urośnie.
- Piec pierniczki od 10 do 15 minut, aż będą miały złocisty kolor.
- Do ozdoby należy rozpuścić czekoladę lub użyć wcześniej wspomnianej polewy: ubić jajka na półsztywno, dodać cukier puder i sok z cytryny. Następnie ubijać dalej, aż masa będzię błyszczeć.
Przepis na czekoladowe talary
Składniki do ciasta:
150 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g kakao
150 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
2 jajka
Składniki do ozdobienia:
Czekolada
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto.
- Połowę ciasta wstawić do lodówki, aby nie było za miękkie.
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
- Drugą połowę ciasta rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i za pomocą foremek wykrajać ciasteczka.
- Ciasteczka rozłożyć na blaszce i włożyć do piekarnika na około 12 minut.
- Następnie należy w ten sam sposób postępować z drugą połową ciasta.
- Do ozdobienia należy rozpuścić czekoladę i udekorować ciasteczka wedle życzenia.
A żebyś w trakcie pieczenia pierniczków nie zasnął nad miską z ciastem, zadbaj o odpowiedni muzyczny nastrój. Nieważne, czy uwielbiasz kiczowate świąteczne piosenki, czy Twoje serce bije dla muzyki techno – ważne, aby jakość dźwięku była na najwyższym poziomie. Nasze produkty RADIO 3SIXTY, Teufel ONE S lub ROCKSTER CROSS będą Ci towarzyszyć podczas pieczenia i zadbają o prawdziwy dźwięk Teufel. Miłej zabawy!
*Obecnie nie mamy już foremek Teufel, ale do wykrajania pierniczków nada się każda inna foremka :)
Uwaga: Funkcja komentowania jest dostępna od poniedziałku do soboty w godzinach od 8 do 21.